Historie

 Danske vinbønder i Bourgogne… Lisbeth beretter om et liv med vin…

Vi startede vores vinfirma i 1992 med økologiske brasilianske vine, på et tidspunkt hvor det danske vinmarked var godt ”oversvømmet” med franske vine.

Under en vinrejse til Bourgogne – hvor vores datter Majbrit læste på Université de Bourgogne i Dijon – faldt vi pladask for vinene fra dette distrikt, der uanset dårlige eller gode tider, havde oprethold deres høje kvalitet og finesse. For ikke at tale om den smukke natur!

Det blev til mange rejser til Bourgogne, hvor vi hurtigt fandt ud af, at for at anskaffe kvalitetsvine i små mængder fra flere vinbønder (Bourgogne vine er jo små kostbare perler til store priser) – måtte vi samle vinflaskerne et sted: dvs. anskaffe vort eget lagersted.

En dag i 1999 stod vi over for et charmerende landhus med vinkælder i det bakkede område i Côte Chalonnaise, i landsbyen Châtel-Moron.

Vi var knap nok flyttet ind, da der begyndte at ankomme velkomst gaver fra de lokale. Vi synes at folk var meget venlige og forstod ikke helt på det tidspunkt ”hvorfor” de var så gæstfrie … indtil vi fik et brev skrevet med rystende håndskrift, hvor der stod på nydeligt fransk:

Velkommen danskere – tilbage til Bourgogne, velkommen det danske sæd”.

tekst2 bill.1

Lisbeth fortæller videre…

Jeg tog fluks hen til borgmesteren og klagede over at vi havde fået et mystisk, uanstændigt brev fra en kvinde, måske? Min mand var i hvert tilfælde låst inde derhjemme!
”Nej, nej. Brevet er skrevet af byens høvding,  en ældre distingveret herre i halvfemserne. Han er jo så stolt over at stamme fra vikingerne, der er jo mange her som ved hvor deres aner stammer fra, viste De ikke det?”

Forklaringen på den hjertelig velkomst var således at vi var danskere!

Da jeg vendte hjem, forskede jeg lidt i Bourgognes historie, og læste om den germanske stamme Burgunderne, der kom fra Nordhavet og udvandrede til Nordøstfrankrig og kaldte landet efter deres gammelt land (Bornholm på latin hedder Burgundaholm…)

På grund af ”vinsøen” i EU landene, er det forbudt at oprette nye vinmarker – og i det meste af Frankrig bliver mange vinmarker braklagt. MEN – vi var jo danskere – derfor fik vi sær tilladelse fra de lokale myndigheder til at plante nogle vinstokke på vor grund, hvor de 4 druer fra Bourgogne skulle være repræsenteret på samme mark. (dvs. de hvide Aligoté og Chardonnay druer, samt de røde Gamay og Pinot Noir druer).

Vinmarken skulle blot være til fremvisning til danske turister – ikke anvendes til større fremstilling af vine.

Dog skulle jorden dyrkes efter alle kunstens regler – helt professionelt (de er stadig bange for phylloxera) og vinstokkene skulle erhverves gennem en lokal godkendt vinbonde.

MEN hvor skulle vi finde én der ville give sig tid til at ”lære os op” og samtidig passe sine egne vinmarker?

Vores franske venner gik i gang med at hjælpe os med at finde en egnet vinbonde. I løbet af meget kort tid fik vi besøg af en yngre mand og hans far (som lignede fuldstændig vores blonde onkel fra Jylland). De sagde: ”Vi hedder GADAN* og vi har danske aner, vi skal med glæde hjælpe jer”

Nu har vi haft denne fine vinmark i adskillige år, med 160 vinstokke – en pryd for øjet og for ”ganen”. Den bliver passet af os selv – under frivilligt opsyn af GADAN familien – og høstet ”af danske turister”, der kommer hvert år på en hyggelig vintur til vores vingård. Druerne bliver udelukkende anvendt til fremstilling af RATAFIA (se under vinture)

 *(Senere fortalte Noel GADAN følgende: ”En af mine forfædre – Gaden, kom sammen med vikingen Rollo i år 895 til Paris og brændte byen ned. Han stiftede 2 landsbyer, en på hver bred af Seinen (Gadencourt og Gadancourt) senere sendte den franske konge de krigsglade vikinger til Bourgogne for at bekæmpe Greverne af Bourgogne – der besluttede en del vikinger at slå sig ned. Jeg har papir og stamtavle på det, og familien Gadan (udtales på fransk med hårdt D) er de ældste i byen Couches).”

Tekst udarbejdet og redigeret af John Hjarsø.